In English

Namn: Ametist Azordegan
Född: 1980-07-01
Uppvuxen: Tehran, Ockelbo och Stockholm

Pågående

Skriver på en bok om svensk hiphopmusik (utgivning hösten 2017), kontrakterad av Natur & Kultur.

Curerar en utställning på 300kvm om svensk hiphopmusik på Scenkonstmuseet, utställningen ska turnera i landet till och med 2019, läs här.

Förtroendeuppdrag

Jury för Grammis (huvudsaklig jury)
Jury för Swedish Music Hall Of Fame
(med Jan Gradvall,Kerstin Behrendtz, Per Sinding-Larsen). Mer info här.

 Lite ibland

P1 Kulturnytt: musikrecensent.
TV4 Nyhetsmorgon: om händelser inom musiklivet
SVT Kulturnyheterna: musikrecensent
DI Weekend: reportage med kulturberöring.
Dags- och kvällstidningar: krönikör om musik och musikbransch
Magasinet Sonic: reportage och krönikor.

Föreläsningar

Om svensk hiphopmusiks historia
Min egen karriärs historia som inspiration
DJ-workshops
Teman i skärningspunkten mellan musik och politik, moralpanik och censur ur ett hiphop-perspektiv.

Bakgrund/tidigare uppdrag

Sveriges Radio P3: Kreativ producent och programledare för ”En kärleksattack på svensk hiphop”. Landets största forum för svensk hiphop. Sändes i 15 säsonger (7,5 år).

Jobbat på Sveriges Television (start 1999) med exempelvis musikprogrammen Pop i Fokus och Kvällstoppen (med Per Sinding-Larsen och Fredrik Lindström). Därefter studerade jag på Stockholms Universitet och läste sociologi, engelska och juridik för att sedan läsa vid JMK (journalisthögskolan). Jag blev aldrig klar med min magisterexamen eftersom jag fick jobb som programledare på Sveriges Radio. Jag har även skrivit för magasinet Gaffa och tidningen City. Var musikrecensent i Metro i cirka 3 år och krönikör för Göteborgs Posten i 2 år med egen musikspalt varje månad.

Min uppsats

Om du är intresserad av skärningspunkten mellan musik och politik kan du läsa min fil.kand-uppsats på JMK. Den handlade om mainstreamhiphopens representerade ideologier, dess representationer av bl.a den ”svarta mannen” och vad det kan betyda för afro-amerikaners livschanser.
» Du kan ladda ner min uppsats här

 

– Det finns två olika sorters människor: de som tänker på vad andra gör och de som gör saker.
Ametist


47 kommentarer


 1. Linda skriver:

  Du är så fakkin bra! Skit i vad andra säger det har inget liv Gör ditt jobb bästa Du

 2. Linda skriver:

  Grymt skrivet ametist!

 3. Vanessa skriver:

  Hej Ametist!

  Jag såg på Ludvika kommuns hemsida att du kommer dit fredag 24 oktober! Vad roligt! Kul att det går så bra för dig. Om du får ett par timmar över och behöver någon stans att vila innan kvällen eller vill komma på middag så får du höra av dig. Vi bor centralt. Vore roligt att ses igen efter så många år. Är mammaledig nu så det är osäker att jag kan komma på Ametist@Flow Night Club men ska försöka svänga förbi. Fortsatt lycka till!! P.S. Har goda minnen av engelska föreläsningar med dig och Raymond!

 4. kumrif skriver:

  Hej jag är ledsen att säga det men jag har ingen aning om vem du är antagligen för att jag är musikaliskt efterbliven och vad det handlar om politik är jag av uppfattningen att jag ihop med många andra är för oinsatta flr att ens ha rösträtt men en sak vet jag och det är att ingen kvinna var hon än kommer ifrån hur hon är ser ut eller om hon så väljer att gå naken eller med heltäckande kläder ska behöva utsättas för mordhot eller hot om våldtäkt. För mig är sådana utryck det ynkligaste en man kan göra för tyvörr förutsätter jag att det till största del är män som skriver sådana saker. Du ska veta att för varje man som utrycker sig så står det 10 000 män som föraktar den enda mannens uttalande. Jag vet som sagt inte vem du är eller varför du fått ”äran” att bli beskattade av anonyma idioter men en sak ska du veta att Jag delar kanske inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.

 5. Shpend sadriu skriver:

  Hej Ametist, jag har skickat ett mejl till dig där ja berättar lite om mig osv men även skickat en video, dock vet ja inte om du kommer läsa den men ja klistra in länken här också ba för att höja chansen att du kommer o kolla på den o kanske hit me up :), ja förklarar mer i mejlet så ja hoppas du läser!

  Länk när ja spottar lite freewritten: http://m.youtube.com/watch?v=JMy1blaUAYk

  Uppskattar även alla som kollar, släng en kommentar o säg va ni tycker spelar ingen roll vad ni har o säga, kommentera bara haha!

 6. Ali Sadeghian skriver:

  Imponerande. Tillönskar dig all lycka & framgång!

 7. Alex skriver:

  Aldrig sett nåt vackrare i SR :). Va e din bakgrund?

 8. Tom skriver:

  Tja!
  Hörde din spellista idag. Jag säger bara, kheili khobe!! Alla låtar satte igång minnet av min barndom, yadesh bekheir, yadam miyad(född -80) Och din historia var väldigt bra, touching.
  Det blev en bra fredag :-)
  Tack!

 9. Krille skriver:

  Ametist du är en skit skön programledera på Svenskhiphop, Lyssnar väldigt ofta på det för att det är bra artister med på det och att det är du som är programledaren för de. Du gör ett skit bra jobb Ametist fortsätt så :)

 10. Someone skriver:

  Du är superduktig och jag tycker det är modigt av dig att stötta artister vars åsikter kan få dig att hamna i blåsväder (Syster sol) det är tack vare ditt program jag upptäckte reagge och jag tycker du är fantastisk. Det är synd att alla bara fokuserar på ditt utseende när du är riktigt, riktigt smart också.

 11. Ametist skriver:

  Tack för att du bryr dig ; )

 12. Ametist skriver:

  Wow, tack för detta!

 13. Bella skriver:

  Tjena!
  Vill bara säga, att även om jag också tycker du är snygg, så förtjänar du faktiskt bättre än att få höra bara det hela tiden här i kommentarerna. Det jobb du gör är skitbra och jag diggar dig jättemycket.
  Keep it up!
  Kram

 14. mike skriver:

  hej snygging

  hur mycket måste man ge till musikhjälpen för en date med dig?

  du är bara så himla söt vacker mm

 15. Hugo wennerblom skriver:

  du skrattar jätte sött

 16. Peter skriver:

  Hej Ametist. Jag kollade varje dag på dej när du var med i musikhjälpen. Saknar dej i rutan. Du är verkligen super snygg och söt. Men du kan verkligen charma genom rutan hoppas på ett radioprogram som sänds i tv med dej snart

 17. Kopite skriver:

  Ett bra jobb gör du, och snygg utav bara den.
  Keep it going!

 18. Baba skriver:

  Håll käften bror, jag såg henne först jao

 19. Adam skriver:

  Kommunist, å ful också

 20. mikael skriver:

  Just lyssnat på P3 där du blivit intervjuad av Harald Treutiger.

  Mycket intressant!

 21. Patrik skriver:

  Läste i en tidning att du är uppvuxen i Ockelbo vilket gjorde mig ganska förvånad. Positivt förvånad. Kul. :) Men ”Hipiti-hoppiti-musiken” får du lägga ner. ;)

  //90:a, Gävlebo uppvuxen i Ockelbo.

 22. SB skriver:

  För dom tungaste beatsen.

  http://www.myspace.com/shogunbeatz

 23. John skriver:

  Posi­tivt pro­gram och fin nar­varo.Men den svenska hip-hopen ar aldel­les for dalig en samre niva en usa’s mainstream scen, som dagens sam­halle och dar sen ung­do­mar ser tra­giskt nog upp till.Majo­ri­te­ten av musi­ken later som data­spel idag, och tex­ter­nas ytlig­het gor musi­ken i sig bara mer sjalv­klart ointelligent.
  +1

 24. DjStabil skriver:

  MEn asså du borde ju bo i förorten asså.. bland andra invandrare! ey tjänar du så fett me peng.. ?

 25. Ibou skriver:

  Ska ladda ner och läsa uppsatsen. Intressant ämne!

 26. Hej ! skriver:

  Glömde nämna Hip Hop låten ;)

  Whatever Med Allywan och Elin ….

  http://www.myspace.com/prcho

 27. Hej ! skriver:

  Halloj så !

  Jag har haft äran att arbeta med fantastiskt duktiga musiker lagt upp lite beats på

  http://www.myspace.com/prcho

  Jag hoppas verkligen att du tar din tid och lyssnar på Sveriges blivande stjärnor

  Swept Away Elin Johansson

  No Replacement Allyawan

  Cant Carry On Angeline Stenbock

  Vi ses på Samspel Sister

  Ha en Nice dag !

  Dalé

  http://www.myspace.com/prcho

 28. Men skriver:

  Positivt program och fin narvaro.
  Men den svenska hip-hopen ar aldelles for dalig en samre niva en usa’s mainstream scen, som dagens samhalle och dar sen ungdomar ser tragiskt nog upp till.
  Majoriteten av musiken later som dataspel idag, och texternas ytlighet gor musiken i sig bara mer sjalvklart ointelligent.

  Sen att fa bra hip hop artister sa SOM: Patrice, Sierra Leone och Tyskland samt NNEKA fran Cologne och Nigeria inte spelas ar ren tragedi.

  Formodligen sa utgors 8 av 10 artisters texter innehall av falska historier och bakgrunder med droger och kriminalitet, men en stark och kontinuerlig nedsatt ton mot kvinnor i allmanhet.

  Vore gladjande att spela mer etnisk musik fran till ex Vast Afrika och ovriga varldens musikalska delar, med riktiga instrument och verkliga texter som beror.

  Peace.

  Keep smiling.

 29. BE skriver:

  Du är otroligt vacker, smart och intelligent……

 30. lars skriver:

  du är skitsnygg

 31. Robin skriver:

  tjena ametist :)

  tycker du gör ett super bra jobb på metropol , de e är väldigt underhållande att lyssna på dej och Ison ;)
  fortsätt så med de strålande arbetet ! :D

  MVH//Robin

 32. Henrik N skriver:

  Hej Ametist

  Ni var helgrymma i buren i Göteborg, jag gillar din spontanitet å ditt härliga skratt, fällde en tår när ni klev ur buren, ni gjorde ett sådant grymt jobb alla tre. Hen en riktig god jul å nytt år.

 33. M skriver:

  Hej Ametist.. jag fastnade verkligen för dig och musikhjälpen på tv, det fanns liksom alltid något att titta på plötsligt på tvn. Nu känns det väldigt tomt. Hoppas på att du kommer synas mer i tv, då du har en sååååå vacker och härlig utstrålning som man bara inte kan stänga av (tvn)

 34. Janne N skriver:

  Hej,
  en underbar tid ni gav oss. Idag besökte jag platsen och fick din autograf i gu,d så stort ;) Jag älskar din själ, platoniskt och fint! Din spontanitet och rakhet var skön. Ni var årets händelse i media! Hoppas ni får njuta nu av ledighet, mat och vila. Kommer följa min nya favvo ;) Kram, Janne

 35. Susanne C skriver:

  Underbara vackra varelse ända inifrån din kropp o själ!!! Du gör mig varm o glad! Grät när ni kom ut ur glasburen ni fina Trio!!! Love you all! God JUl o Gott Nytt År!!! Puss från SUss

 36. Mike skriver:

  Tjena Ametist måste bara säga att ni gör ett för j…a bra jobb i buren det är bara synd att ni inte kan fortsätta för det har varit ett häftigt inslag i vardagen skulle vilja ha det så hela tiden.

  Å en sak till du är inte vacker du är så in i h-vete vacker så att klockorna stannar ha en sket go jul och ett ännu goare nyår Live Long and Prosper Love u Mvh Mike.

 37. Tobbe skriver:

  Ametis du är för jävla snygg! =)

 38. Morgan skriver:

  Hej Ametist,

  Jag har hört dig på musikhjälpen och låt mig bara säga ni gör ett bra jobb. Jag ska önska något idag har inte bestämt vad än, men ska klura ut nåt. :) Jag känner inte till dig sen tidigare, lyckades snappa upp du växt upp i ockelbo, och är i min ålder. Blev så nyfiken; gick du nåt på Perslunda, eller han du flytta innan?

 39. Amitis skriver:

  Salam Ametist Khoshkele! Du är så vacker och så smart, du inspirerar mig verkligen till att läsa efter gymnasiet ( går i nian nu).. Du är jättehäftig, mamma och jag tittat på musikhjälpen varje dag! keep up the good work!

 40. Lux Interior skriver:

  Du är supervacker men SR och hiphop suger!

 41. Mange skriver:

  Hej! Har sett dig i tv på Musikhjälpen, och är helt såld på dig Ametist! Vackrare tjej får man leta länge efter…. och du verkar vara en vettig tjej med skinn på näsan också. Ha re bra!!

 42. Göran skriver:

  Håller fullständigt med Yoggi

  God Jul O Gott Nytt

 43. fredrik skriver:

  Jag håller med övriga, Du är super snygg! puss och kram på dig!

 44. zacce skriver:

  Du är en mycket duktig Dj

 45. Roky skriver:

  otroligt vacker är du!

 46. Yoggi skriver:

  Kan bara hålla med zeke ovan! Du är som en diamant, supervacker och mångfaceterad! Det finns inget som slår en smart, vacker framgångsrik tjej som du!

 47. zeke skriver:

  du är den vackraste jag sett och jag lyssnar på dig varje morgon

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Sida 1 av 11

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter