juni 25, 2010

Jag kommer nog aldrig glömma var jag befann mig och vad jag gjorde när Michael Jackson dog. Jag DJade på Olssons skor tillsammans med PeeWee och DJ Arestål. Klockan var 23.30 när jag precis skulle ta över skivspelarna efter PeeWee, och EyeN´I hade precis sagt adjö och begett sig hem. Stället var packat med folk, luften var kvav och varm, och det var rätt bullrigt. Jag satte på min första låt, minns inte vad det var när jag kände mobilen vibrera i backfickan. Det var ett sms från Ramo från AFC, ”Michael har dött”.

Jag frös till. Jag ringde upp Ramo som lät låg i rösten, nästan hes och han försäkrade mig om att han inte skämtade, tidningarna hade precis fått upp nyheten på sina webbsidor. Jag ringde upp EyeN´I som bara sa ”nähä” i luren flera gånger och samtidigt tog sig in i på olika nyhetssajter för att se rubrikerna. Vi spenderade de närmaste minuterna tysta i luren medan jag lät skivan jag satt i gå från låt till låt. Vi sa hejdå och la på.

Jag tittar upp, i baren står en killkompis till mig med mobilen i handen och ropar ”har du hört?!”, jag nickar och vänder mig om och tittar igenom salen. PeeWee och Arestål tar sig mot mig… barchefen går med tunga steg och tänder värmeljus överallt i salen. PeeWee tittar på mig, han ser att jag vet, och jag ser att han vet, han säger: Du måste spela hans låtar nu. Jag svarar att jag inte klarar av att höra Michaels röst just nu, min själ klarar inte det riktig. Han svarar att jag måste det, ”vi måste hedra honom”.

Den varma och kvava luften på stället är ännu tyngre nu på grund av alla värmeljus överallt. Några tårar glider nerför min kind medan jag letar i cd-caset efter mina Michael skivor. Jag sätter på första spåret på skivan, låten ”Human Nature” omfamnar rummet. Redan vid första taktslagen går det ett rop genom salen, en efter en börjar folk tända sina tändare och höja dom i luften, folk kramar varandra, sida vid sida, några gråter. Alla visste. Bisarrt nog handlar låten om viljan att ta in livet till fullo, bli ett med allt vad den har att erbjuda, känna den.

Jag fortsätter spela alla låtar med Michael jag har med mig. Upplevelsen att få bli den som på detta ställe spelar hans musik, minuterna efter hans död är enorm, och jag är helt matt. Ikväll är det exakt ett år sedan den kvällen. Men det känns som igår. Jag undrar var du var när du fick veta?

Läs också musikjournalisten Per Sinding-Larsens fantastiska inlägg om Michael under rubriken ”Skynda att hata”.

3 | Kommentera!3 kommentarer


 1. Ametist skriver:

  Vilken historia… och vilket tungt dygn du har haft. Jag förstår att du minns det så tydligt…

 2. Erik skriver:

  Första minnet jag har av MJ var när jag såg Black or White-videon på MTV, då var jag i sju års åldern. Nu är jag snart 26 år gammal och MJ har varit min stora idol och musikaliska förebild sen den där första gången jag såg Black or White-videon på MTV. Finns ingen artist/musiker som kan underhålla en så grymt mycket bara av att man pumpar hans musik i stereoanläggningen hemma i vardagsrummet.

  Dagen då MJ dog jobbade jag eftermiddag och kom hem från jobbet vid 24.00. Jag slog på text-tv och såg att MJ hade dött. Jag blev chockad, knäckt och ledsen. Vanligtvis brukar jag gå och lägga mig vid 01.00 när jag jobbat eftermiddag, men denna dag satt jag och kollade på CNN fram till 03.30 innan jag somnade. 07.00 morgonen efter får jag ett samtal från min mamma som är jätteledsen och meddelar att min morfar avlidit på natten. Morgonen och resten av dagen blev väldigt tung.

 3. Peter skriver:

  Jag minns det. Jag låg och sov hemma i min etta och blev väckt av ett sms där det stod att han var borta. Då blev jag klarvaken och gick upp och satte på datorn för att förstå mig på. Sen hade jag svårt att somna på hela natten. Minns att det var en torsdag till och med.

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter