oktober 18, 2009
Eboi

Eboi

Jag har fått nog, och det handlar om rapparen Eboi som för många är känd som killen som ständigt syns på scenen med Adam Tensta. För mig är dock Eboi en av de absolut bästa svenska rappare. Jag sätter honom bland landets topp-20 vad gäller rapskills.

Jag har väntat på att få officiellt solosläpp med Eboi. För tre år sedan när Adam Tensta gjorde sin allra första radiointervju hos mig fick jag höra att näste man som skulle lanseras från det gemensamma bolaget RMH var Eboi. För två år sedan fick jag höra från bolaget att han snart lanseras, och Eboi själv sa att han var förväntansfull. Förra året sa bolaget att det var nära nu och ganska nyligen sa de att de fortfarande jobbar på det.

Måste ge Eboi en eloge för hans tålamod. Eller är det lite prestationsångest vi har här? ångesten handlar inte om rapskills, för där vet både han och RMH vad Eboi går för (vi kan väl säga att om jag hade varit rappare hade jag aldrig haft Eboi featuring på min låt, man lagar inte mat vid sidan om Gordon Ramsay).

Nej, ångesten ligger nog i kölvattnet av framgången med Adam Tensta, kanske både å Ebois sida men nog mest å RMHs sida. Ibland känns det som framgångar i och med Adam Tenstas låt ”My Cool” tog bolaget lite på sängen. Ingen var riktigt förberedd på den genomslag låten fick. Låten hade inte bara hitfaktor utan den råkade markera en ny tidsanda som bestod av electro-sound och hipster-rörelse inom hiphop. Bolaget RMH paketerade andan och visualiserade den snyggt med lila färger, snäva byxor och lite 80-talsnostalgi. Adam Tenstas framgång var alltså större än en hit, den tangerade en tidsera. Vilket är omöjligt att göra två gånger och nog är därför vi fått vänta på Eboi så pass länge.

RMH verkar leta efter Big Bang nr 2. De borde skaka av sig prestationsångesten och inse att utrycket ”man kan inte uppfinna hjulet två gånger” nog kommer till sin rätt nu. Det kan vara dags inse att Eboi kanske får ta den mer ”vanliga vägen”. Vilket är att artister för det mesta får lov att prova sig fram och växa i rampljuset, snarare än på bolagets ritbord.

Panic – Eboi

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

23 | Kommentera!
, ,23 kommentarer


 1. Ametist skriver:

  Oja! men i år ska det komma musik från Eboi, sägs det. Superkul!

 2. Johanna skriver:

  Hejsan! Känner du fortfarande såhär? :)

 3. izabell skriver:

  Eboi är rikigt grym.
  Skulle vilja se mer av honom!
  Bra skrivet!!!

 4. doubles skriver:

  säger bara en sak…. KUNG är han!

 5. Bear skriver:

  Kom och se wonderboy själv!…när han kör på Lördag den 7 nov på The African Connection på Sergels Torg 3 med Adam Tensta, Pato Pooh, Jaqee m.fler

 6. Blah skriver:

  Vafan.. det enda han gör är att rappa snabbt. Man hör inte vad han säger och om man väl lyssnar ordentligt så är det inget speciellt.

  Men visst är han topp-10 i Sverige.. det säger dock ingenting eftersom vi har så fruktansvärt värdelösa rappare i det här landet.

 7. B skriver:

  MR CEO:

  ”Vad snackar B(itch) om? Amerikan-wannabee? Borde inse han e svensk med afrikansk ursprung? LOL… Så bara för det så måste man alltså sjunga snapsvisor med kongatrummor? SMDH…
  btw, så kan du dissa vääldigt många ”amerikanska” rappare, som e halv/hel-chicanos (de e ”latino” för alla er svennar). cut it out, punk, u aint kno whatcha talkin bout..
  eBoi is dat piff.”

  SVAR:

  hahah…nä de klart han måste inte sjunga snaps visor me trummor…. men de skulle kanske va intressant iof :)

  och din mening om ””chicano” mc:s…fattar inte…va har de me nåt o göra? e han chicano eller? ..men i mina öron låter han europe helt enkelt…fast kan ju ha fel..

 8. josef skriver:

  he’s the man!

 9. Frida skriver:

  Så J’VLA sant!! Nu är det fan dags… Skulle nog placera Ibbe på top 5 utan att överdriva.

 10. Omar Cham skriver:

  Håller med dig gumman det är fan dax nu, han är redo alltid vart redo men det har ej vart rätt tajming är nog den enda anledningen jag kan tänka mig. det är inte många som har den skilllzen han har, han kan man lansera till betydligt större publik kan jag lova er med tanke på att ni bara har hört han på remixar, mixtapes och featurings tänk er själva när han väl får fria händer tro mig det albumet skulle vara något svensk hip-hop och världen inte skådat och hört på länge han behärskar alla stilar galant han kan slakta vilken beats du än langar till han för han är ruff tuff and very dangarous mc. RMH. det är dax att vakna oc tut och kör bara han kommer att klara sig

 11. Jersey skriver:

  Common now..Eboi got some crazy swag. Homeboy sure as hell got my attention with that flow and them redicilously well written lyrics.Someone needs to recognize that this man got one hell of a talent..he’s definatly gonna be doin some big things…and im waitin patiently to hear more from him…one..

 12. Mr. CEO skriver:

  Vad snackar B(itch) om? Amerikan-wannabee? Borde inse han e svensk med afrikansk ursprung? LOL… Så bara för det så måste man alltså sjunga snapsvisor med kongatrummor? SMDH…

  btw, så kan du dissa vääldigt många ”amerikanska” rappare, som e halv/hel-chicanos (de e ”latino” för alla er svennar). cut it out, punk, u aint kno whatcha talkin bout..

  eBoi is dat piff.

 13. lito skriver:

  eboi äger!

 14. masajada skriver:

  jag är glad att jag fick producera eboi feat adam tensta, inte tvärtom. jag tror på eboi. plus killen är fett skön person off scene också. i got you buddy

 15. leinish skriver:

  topp 5!!!

 16. Miwano skriver:

  Topp 20 är en grov underdrift… More like, Sweden’s Top 5 or sumthin’.. Time to blow the eff up 4 that dude. I deff fux with him, no homo.

 17. […] This post was mentioned on Twitter by Eboi, Sir David Husselhoff. Sir David Husselhoff said: RT: @Eboi01: Artikel om Eboi. Kommentera kommentarerna. vad tycker du själv? http://ametistazordegan.com/var-ar-eboi/ […]

 18. Johan skriver:

  Så sant så sant! Det ännu intressantare faktumet är att många klassar Eboi som bättre än Tensta vilket gör situationen ytterligare anmärkningsvärd. Han måste fan få blowa snart alltså. Talang och riktigt skön röst/dialekt. Bra skrivet och snygg sida!

 19. M skriver:

  Eboi är så bra.. fattar inte heller varför han inte syns mer, bra att du för fram honom till ljuset

 20. Du vet inte skriver:

  Eboi är riktigt grym.
  SKulle vilja se lite mer av honom!
  Bra skrivet

 21. B skriver:

  Bra tajt rap, lite för mycket american wannabe dock,… precis som adam tensta… dom borde inse att dom e svenskar med afrikanst ursprung inte afro-amerikaner…stoooor skillnad… meningslös text……. värdelös ”hook”— thats refräng för alla er svennar… ganska bra beat

 22. Antonio SL skriver:

  Jag hade till och med satt honom inom topp-10!
  Han är en klass för sig och jag bara väntar på att någon i hans kretsar ska komma på ett bra tillvägagångssätt för att lansera honom. Sverige känns lite för litet för Eboi, tycker jag. Eboi och Tenstas stilar är ju, enligt min mening, ganska olika. Så den utmaningen är nog ännu svårare än Tenstas framgång hittills! =)
  Next man up! …och skynda er RMH!

 23. Kalle skriver:

  Sant… hade jag varit Eboi hade jag inte orkat vänta så pass länge. Och han är en så bra rappare att han faktist inte behöver hålla på mixtra så mycket med paketet. Annat är det med Tensta, alla vet ju att han inte är världens bästa rappare och då är det kanske viktigare med ett sound/paket, Big Bang.

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter