augusti 12, 2010

Existentialism i hiphop-form

Det har gått två år sedan veteranerna från Philadelphia släppte senaste albumet Rising Down. Under den tiden har de hunnit med en ny karriär som husband i NBC-talkshowen ”Jimmy Fallon’s late-night”. Man har ju undrat huruvida The Roots, som rätt ofta skiftar stilmässigt, skulle lyckas behålla sin musikaliska själ i och med denna kommersiella framgång.

Och visst, gruppen har uppenbarligen fångat in nya influenser. Här kombineras de jazziga toner som kännetecknar dem med inslag av alternativ soul och gästsspel av indierock-artister. Men bandet gör skäl för sitt namn och lyckas mixa dessa den musikaliska själfullhet och innehållsmässiga medvetenhet som alltid utgjort kärnan av deras musik.

Det är nog till och med så, att ”How I Got Over” är bland de mest ömtåliga hiphop du hittar. Spårens tempo är genomgående lugnt och soundet är mörkt. På albumet frågar sig en tyngd Black Thought hur de andliga globala utmaningarna uppstått, och bemöter dessa med uppmaningar av själfullhet. Människans moderna sinnliga fallgropar behandlas med mental pep-talk om att inte förlora kontakten med det egna jaget, vilket gör ”How I Got Over” till existentialism i hiphop-form.

(Publicerades i Gaffa juni 2010)

Comments are closed.
Comments are closed.

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter