maj 28, 2010

Hajpen har varit stor kring Botkyrkaduon Stockholmssyndromet det senaste året.

Gruppnamnet är nytt men medlemmarna Skizzo och Starvin-Mar är inga duvungar. Skizzo är densamma som Funkenteller, tidigare del i funk/soul-gruppen Up Hygh och en av svensk hiphops mest talangulla producenter känd för sin spets och stora palett med referenser. Starvin Mar har hörts av och till sedan sent 90-tal som del i Ecstra Cheese-crewet.

I den här plattan frigör de båda sig från alla hämningar, kastar handskarna och förenas i det de kallar för Schmutz-rap. En genre som gör skäl för sitt namn.

Det är smutsigt och med skit i ansiktet. Killarna upprör med sina innersta tankar, och skryter fritt om knark, brott, sex och ”luder”. Låttexterna är finurliga men enkla. Med slapp, oansträngd rap och varierat flow glider killarna obesvärat över beaten, tar alla kurvor och guppar graciöst över farthindren.

Soundet är Bay Area-progressivt, bitvis med botten i soul och inspirerad av minimalistiskt Skwee. Känslan är obskyr. Det är kvavt, mystiskt och förförande. ”Ettfyranånstans?” är den mörka källare du sällan besöker.

(publicerades i Gaffa maj 2010)

Comments are closed.
Comments are closed.

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter