september 27, 2012

Ett 25-årsjubileum: Den här veckan återutges Michael Jacksons album ”Bad” i 25-årsjubiluemsutgåva. Albumet markerar popikonens förmodligen mest kämpiga period som artist. Fulländningsivraren och perfektionisten Michael ville till varje pris överträffa föregångaren ”Thriller” som blev tidernas bäst säljande album. När det inte blev som han ville avslutade han samarbetet med producenten Quincy Jones som varit hans samarbetspartner under framgångarna dittills, och lyckades därefter aldrig komma upp i tidigare försäljningssiffror igen. Jubileumsutgåvan av ”Bad” innehåller en hel del bonusmaterial såsom outgivna demoinspelningar.

En återupprättelse: I samband med 25-årsjubileet av Michael Jacksons ”Bad” har filmmakaren Spike Lee skapat dokumentären ”Bad 25″. Lee, som jobbat med Michael Jackson i flertalet projekt, menar att filmen endast fokuserar på Michael Jackson som musikskapare och för att få folk att för första gången upptäcka den briljanta konstnären i artisten. Något som Michael sällan uppmärksammades för medan han levde. Filmen har nyligen haft premär på Venice-filmfestival. Just nu finns dock Spike Lees presskonferens på youtube.

Identitet: Jag blir väldigt tagen, trots att jag inte är finlands-svensk. Serien heter ”Rötter” och handlar om andra- och tredjegenerationens sverigefinländares sökande efter en kulturell identitet. I första delen möter vi unga sverigefinländaren Darya Pakarinens och hennes sorg över sin oklara uppfattning om den egena identiteten. Är hon finska, svensk, sverigefinska eller någonting annat? Är hennes identitet helt enkelt oidentifierbart och vad är det som gör att hon sörjer sin situation? Första delen av ”Rötter” finns just nu på SVT-play.

(Publicerad i Göteborgs Posten 19 september 2012)

0 | Kommentera!
, , , , , , , ,Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter