januari 4, 2010
Teamet, Musikhjälpen 2009

Teamet, Musikhjälpen 2009

Januari är här och det är dags att sparka undan mystäcket och kasta sig tillbaka i ekorrhjul och våra våra vanliga rutiner. Personligen ser jag fram emot det, för jag gillar när det händer saker, för då känner jag att jag lever.

Projektet samlade in över 5.7 miljoner kronor. Jag skriver ”projektet” och inte ”vi” för jag anser att det hela är svenska folkets verk. 5,7 miljoner är en fantastisk summa med tanke på att pengarna främst kommer från rätt små bidrag från enskilda svenska individer, rätt unga privatpersoner och inte främst från företag.

Som många andra visste inte vi att det dör ett barn var trettionde sekund i Malaria som alltså är en fattigdomssjukdom vilket innebär att vi kanske hade utrotat och även haft ett vaccin mot Malaria om den varit utspridd i Västvärlden. Det hela handlar om vad de länder som har råd prioriterar… Jag menar, medicin som botar en drabbad person kostar endast fem kronor. Och ett myggnät som kan skydda uppemot fyra personer mot malaria kostar runt fyrtio kronor. När vi lyckats förmedla dessa siffror var det som att en damm brast. Bidragen rullade in. Och inne i huset kändes insamlingen bitvis som en folkrörelse. Det handlade om att göra det själv, att för en stund inte behöva förlita sig på politiker som ska ta besluten om att hjälpa behövande, inga avtal som ska skrivas under av män i kostymer… nu tog vi det tillbaka, nu gjorde vi det själva. För vi insåg att vi kunde. Och det var magiskt. Och det var därför vi grät när vi sa våra sista ord i radion.

Jag är en cyniker. Jag har inte mycket tilltro eller hjärta för politiken. Politiken sviker mig hela tiden, vi har en dålig relation. Maktordningen i världen får mig att känna mig maktlös. Att det generellt är den vita medelålders mannens preferenser och referensramar som styr vår värld gör mig frustrerad. Att vi människor oftast är brickor som manipuleras och styrs likt marionettdockor i profitens och kapitalismens anda gör mig arg. Att sanningen ibland mörkas gör mig sårad. Arbetet med Musikhjälpen blev i min värld en liten luftficka. För en stund hade vi vanligt folk makten att förändra. Vi tog det tillbaka. Jag kommer att försöka ta med mig den här känslan i hjärtat nu. Jag ska försöka bibehålla den glöd som tändes och som värmde mitt bröst. Jag fick se att människor vill göra det bättre för sina medmänniskor. Att du precis som jag bryr dig.

Och du, efter att programmet har sänts i radio och web-TV dygnet runt, TV nitton timmar om dygnet har unga människor lyckats bevisa att de visst vill ha program som engagerar och utmanar. Att vi inte alls bara vill underhållas med förströelse a la Anna Anka. Unga människors vilja, intelligens och engagemang kan vara underskattat.

(Klicka för förstoring, är bilden för stor kan grabba den och ”dra” den uppåt)

9 | Kommentera!
, , , ,9 kommentarer


 1. Lisa skriver:

  Kära Ametist!
  Tack underbara ni, alla tre för ett fantastiskt program. När jag än idag hör klipp på P3 så blir jag varm i hjärtat. Tänk – ni lyckades ena ett helt folk genom att bara vara – ärliga, engagerade och berörande. Så underbart!
  Tack – ni gjorde 2009 års bästa radioprogram.

 2. Annika Persson skriver:

  Kära vänner! Ni berörde och engagerade och det gav resultat!
  Ni är mina hjältar. Är det några som borde få fredspriset så är det ni!

 3. charlie rocker skriver:

  fasen va skönt de e o höra ina tankar, trodde nästan ja va ensam o känna mig utnytjad av den så kallade demokratiska makten, tack för ett underbart bra engagemang, även att de kan verka lättare för er kändisar att engagera er så behövs det det inspirerar oss att bry oss o får oss att tänka till kör hårt o hade grymt bra/ calle

 4. a.j skriver:

  Kärlek<3

 5. Maria skriver:

  Stor guldstjärna i stor guldkedja till er underbara trio. Teamet bakom er gjorde naturligtvis ett hästjobb men en tråkig programledartrio hade inte fått folket att sms-bomba mer än max en gång. Var inte så förbannat svensson och skyll på nån annan utan låt den glädje ni sänt ut ståla tillbaka mot er så blir det en oändlig spegel av glädje som blir ett eko av Musikhjälpen noll9!
  En stor bubbla kärlek och glädje rakt in i 10-talet! /Maria

 6. Andreas skriver:

  Vill bara säga vad bra ni var ni tre Du, Christer och Jason. Jag var fan besatt av musikhjälpen den veckan och det var nästan ett tag så jag följde er dygnet runt. Ser precis som Sheena redan nu fram emot Musikhjälpen 2010 vilket är helt och hållet er förtjänst. Ni kändes så ärliga och genuina i ert angagemang, vilket fick mig att ta mig i kragen och skänka pengar.
  Du ska vara jättenöjd med din insats i Musikhjälpen 2009 för de var ni tillsammans med svenska folket som gjorde att vi kom upp i den grymma summan på 5,7 miljoner.
  Hoppas verkligen ni tre gör nån grej tillsammans i framtiden igen, för jag tycker ni var bäst.
  Ha ett bra 2010 på dig.

  Andreas

 7. Nina skriver:

  Den lilla människan har ALLTID makten, men man måste ha något att samlas runt. Det måste finnas någon som kan , kanske inte leda, men hjälpa till att styra. Ni var vårat roder och ni blev vår samlingspunkt. Ni berörde, ni gav av er själva och ni väckte vårat jävlar anamma. Jag skänkte allt jag skulle haft till julklappar och extra mat. inte mkt men runt 600kr. Arbetslös utan a-kassa. Märkte att många av dem som skänkte var som jag, bland låginkomstagare. JAG lyckades få ihop 600kr och sedan ser man en enda svensk åolitiker som komer in i studion och låtsas vara ngt och tar fram en ynka femhundring! Men hallå VI betalar hans lön och han lyckas inte bidra med mer än 500?? Och var fnns de stora företagen och var fanns ”the big guys”? Sånt gör mig besivken samtidigt som jag är så otroligt stolt över vad vi lyckades med.. Och jag är så glad över erat engagemang och att ni ställde upp. Utan er hade jag nog inte skänkt 600kr. Erat sätt att hantera ämnet berörde. Skänkte lite förra året med, men kände mig itne lika engagerad… kanske är det så kasst att vi måste underhållas för att kunna ge?? Något för något? jag vet inte, men ni gjorde ett otroligt jobb och jag är stolt både över er och oss små människor.. KRAAAMMM

 8. Sheena / Rockho skriver:

  För min del var detta, precis som förra årets Musikhjälpen, årets program både i radio och tv. Engagemang, känslor och massa, massa musik är det jag vill se.
  Ser fram emot årets Musikhjälpen redan!

 9. Nanna skriver:

  Va fint :) Positiva medier och musik behövs verkligen vi behöver le mer och fokusera på lösningar. Tillsammans kan vi! God Fortsättning.

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter