januari 21, 2010

Det pågår en debatt just nu angående P3 Guld-galan. Journalister och branschfolk gick dagen efter galan ut och kritiserade evenemanget, de tyckte galan var grabbig, och ifrågasatte huruvida Sveriges Radio diskriminerar kvinnorna inom musiken.

Jag pratade med redaktören på Debatt (där diskussionen skulle pågå på SVT) om det här. Det här är nämligen en fråga som jag är väldigt bekant med eftersom genren hiphop är extra vansklig vad gäller någon form av könsbalans. Hiphopen kan jämte metall vara de genrer med minst antal aktiva kvinnliga artister (nu kanske jag glömmer bort andra genrer med liknande uppdelning).

I och med att jag gör ett hiphop-program får jag med jämna mellanrum frågor kring varför det inte är fler tjejer på spellistan och i intervju, och huruvida jag tar mitt ansvar för att representera kvinnorna.

Jag är helt emot någon form av kvotering inom musiken. Musik och artister ska bedömas och beredas plats enbart efter kvalité, talang och potential. Allt annat vore fel. Jag har svårt att tänka mig att kvinnliga konstnärer (vilket musiker är) vill få utrymme och erkännande baserat på huruvida dom har en snopp eller snippa. Det utrymmet är inte värt ett skit, och inte ett erkännande om du frågar mig.

Däremot, är det varje musikjournalists, redaktörs och producents klara uppgift och ansvar att anstränga sig för att uppmärksamma de kvinnliga artisterna. Min erfarenhet säger mig att tjejer generellt är lite sämre än killarna på att skrika, göra väsen av sig och forcera för att uppmärksammas. Tjejer är generellt sämre på att ta för sig. Punkt. Vad det beror på är en annan diskussion och det kanske en sociolog ska besvara, och kanske behöver vi inte lägga energi på det här och nu. Istället ska musikjournalister se till att ta ansvar och lägga extra energi på att djupdyka i våra respektive fokusgenrer och lyssna noga efter tjejerna. Det här gäller speciellt manliga journalister och redaktörer. Av ren vana ser män hellre till andra män. Men, även kvinnor ser lättare till män. Det har hänt att jag själv måste påminna mig om att leta ett extra varv efter tjejerna när jag letar musik och gäster till mitt program.

För dom finns där om man letar. Men man måste ut på nätet och gå på spelningar och ibland till och med be tjejerna skicka in sin musik. Jag får ofta halvfärdiga låtar inskickat till mig av grabbarna med meddelanden som lyder ”låten är inte klar, men tänkte att du kan få höra”, medan jag ofta kommer på tjejer med helt färdiga mastrade låtar som de inte velat skicka in. Vi tjejer verkar ställa högre krav på oss själva.

För att återgå till årets P3 Guld-gala. Jag har specialkunskap i genren svensk hiphop/soul… jag kan utan tvekan säga att jag är en av dom väldigt få i Sverige som har bäst koll på denna arena. Det fanns ingen kvinnlig artist inom denna genre som släppt musik inom nomineringsperioden med kvalité och utveckling som kunde ha nominerats till årets P3 Guld. Vad gäller de resterande genrerna är det upp till respektive jury att rannsaka sig själva.

9 | Kommentera!
, , , ,9 kommentarer


 1. Fender skriver:

  Varför skulle det vara ”varje musik­jour­na­lists, redak­törs och pro­du­cents klara upp­gift och ansvar att anstränga sig för att upp­märk­samma de kvinn­liga artis­terna” de får väl slita i replokaler, jaga recensenter, skivbolag, dränka webben med sin musik och nöta i studios som killar gör, offra annat i livet för att komma dit de vill. Sluta dalta med tjejerna och skapa gräddfiler över allt för dom, vill dom något får dom fan jobba för det, och dessutom får väl tjejerna som fans engagera sig, ordna spelningar, gå på spelningar, rösta, sprida ordet.

 2. Anonym skriver:

  frågan är om du inte gör samma kvotering när du bara tar in svenska hiphopartister…det finns ju bara ett fåtal bra svenska artister. Genom att göra som du gör, nämligen uppmärksamma ALLA svenska artister så kanske dom till slut blir bättre. Men just nu är ju hälften skit så då kan du ju lika gärna spela tjejskit?

 3. Anonym skriver:

  Mapei är iofs bättre än alla svenska killar så hon bör ju inte ens synas i närheten av ordet kvotering

 4. Navid skriver:

  Väntar med stor spänning på att 2010 blir brudarnas år, hoppas att Kissey Asplund och Klara Kazmi släpper feta album :)
  Får se hur nomineringarna ser ut då!

 5. Fredrik skriver:

  Du och andra kompetenta kvinnor som är så insatta och kompetenta som ni är skulle ju ha suttit i juryn. Vem gavs era platser?

  2010 borde förresten både Kissey Asplund och Fatima kunna slänga fram var sitt album och då talar vi plötsligt extremt hög nivå och tveksamt om någon manlig artist ens kommer att vara i närheten av den kvalitet de kan leverera, eller?

 6. Busra B.C skriver:

  Ännu ett grymt inlägg från din sida!
  Jag tycker definitivt att kvinnor har för lite plats inom just hiphopgamet men, de gör ont att säga det, faktum är att killarna är grymmare på många sätt.. De brudar som slår igenom stort rappar mestadels om sex och hur gangsta dom är.. Finns ju ett fåtal bra som Salt&Pepa, Lauryn Hill, Jean Grae och Foxy Brown.. Visst skulle det vara grymt om de kom in fler kvinnor men på ett annat sätt så känns det väldigt passé. För övrigt om vi snackar svensk hiphop så är nog Feven grymmast, synd bara att hon lagt av.

 7. Bo Engström skriver:

  Du sa allt Ametist, instämmer helt! Kvotering leder bara till fler problem, kompetens samt eventuellt allmän attityd förändring och tuffare tjejer som tar för sig….

 8. Du vet inte skriver:

  håller med.. bra skrivet

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter