juli 7, 2010

Radio är ett uselt medium för musik eftersom den helst spelar musik som inte utmanar lyssnaren, i kampen om så bred lyssnarskara som möjligt. Säkra kort och det bekanta fungerar fin-fint i spellistorna. Musik som påminner om annan musik och är uppbyggd traditionellt. Avvikelsen sker om ett större namn frontar musiken, eller om det stöds av ett större skivbolag och deras pr-maskineri.

Och allt detta jag precis skrivit är egentligen ingen nyhet.

Ingen diss det här, bara ett exempel på det hela: Mohombi är en artist som det viskas om en del just nu, rätt mycket på grund av att hans första singel är producerad av superproducenten RedOne, ett av de hetaste namnen som bland annat producerad Lady Gaga’s hits. Av honom har stockholmaren Mohombi fått denna:

Du kan ju lyssna på den, dess beat/trummor och stämmor, och sedan denna:

Ja, RedOne har kanske inte gett Mohombi sitt mest innovativa och dyraste beat. Och kanske finns det inte alls någon poäng med att peka ut såna här likheter. För du kommer ju att vilja dansa till det… eftersom du nånstans känner igen det. Men de som söker en lite större upplevelse är nog sisådär imponerade, om man inte bedömer kvalitén på produktionen som såklart är toppen, det är ju RedOne. Och så har vi ju ”Taio Cruz-fällan”…  en artist som har ett pr-maskineri bakom sig och låtarna är hits uppbyggda efter vinnande recept, men artisten förblir ansiktslös när denne i sig inte fyller ett tomrum, och saknar en image och ett uttryck som sätter spår.

3 | Kommentera!
, , , , ,3 kommentarer


 1. elinaaaaaa skriver:

  ÄLSKAR MOHOMBI!! MOHOMBI KOMMER TILL STOCKHOLM PÅ LRDAAG!!!
  det gör mig glad :)

  http://onelifepublishing.com/2011/05/mohombi-castle-21-maj-3-golv-6-djs-biljetter-pa-stashhouse/

 2. Måns skriver:

  haha musiken är kopia på kopia på kopia på kopian som sedan blir en fet låt av kopian

 3. En jäkla intressant vinkel och helt klart sant! Men det jag undrar är om det kanske har att göra lite med att lyssnaren inte är ”lika snabb” eller lite ”efter” musikindustrins utveckling? Det känns som att exempelvis autotune eller blandningen utav eurodisco-stuk, rnb och hiphop är en sådant perfekt exempel?
  U get me?

  Tack för trevlig och välskriven läsning!
  Bah Kärlek.
  Peace!

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter