mars 9, 2010

När jag var liten fanns det en ryss-skräck.

Man var rädd för ryssen. Ryssen skulle invadera landet och ta över. Ryssen var organiserad, viljekraftig, slug och stark. Ryssen skydde inga medel. Det hela handlade om förutfattade meningar, och det fanns mardrömsscenarior.

Ryss-skräcken var inte på något vis Sverige förunnat, det var märkbart i Hollywood action-filmer såsom Bond- och Rockyfilmer där ”fienden” eller motståndaren ofta var ryss. Motorn i det här var medias rapportering och undersökande journalistik som hade fokus på Ryssland förehavanden. Då var det USA som startade elden. USA startade ryss-skräcken, de hade motiv till det, och vinning i omvärdelsn isolering av ryssen. Ryssland ville nämligen begränsa USA:s inflytande i Centralasien. Nåväl… Rädslan för ryssen har idag bytts ut mot rädslan för muslimen. Ännu en gång eldad på av USA med storstarten i 11/9-attacken och USAs påstådda ”kriget mot terrorismen”.

Muslim-skräcken har pågått ett tag, det är inget scoop jag har. Men just nu vet muslimskräcken inga gränser.

Inslaget i TV4s program Kalla Fakta för en vecka sedan är ett typexempel på det här. Ämnet var ”religiösa extremister vill stoppa dans och musik i Rinkeby[…] starka krafter som försöker hindra unga kvinnor att besöka fester […] extremister försöker också styra vad tjejer ska ha på sig, var de får röra sig i Rinkeby – och predikar att de kan hamna i helvetet om de dansar till musiken […]”.

SVTs program Debatt (ett program som enligt mig har högre trovärdighet än Kalla Fakta) försökte följa upp detta veckan därpå med debatt live i TV. SVT fick lägga ner idén. Ju mer de grävde desto tunnare blev ämnet. Ju mer de grävde desto mindre fanns det att prata om. Jag var inte förvånad.

När jag pratat med unga personer i Rinkeby efter Kalla faktas inslag sa samtliga (jag pratade med cirka 10 pers) att det handlade om tre enstaka personer som springer runt  i lilla Rinkeby och protesterar mot dans, fester och att tjejer festar.

Sätt det i perspektiv gentemot Kalla Faktas rubriker.

12 | Kommentera!
, , , ,12 kommentarer


 1. Inget med artikeln, bara kommentarerna skriver:

  Jag skäms för att gilla hiphop ibland.. Varför verkar alla hiphoppare tro på konspirationer och annat trams?

  OM Illuminati hade funnits, var har dom sina pengar och varför är de inte med på phorbes listan?
  Pengar är ju ganska värdelösa om man inte kan ha de på ett konto och de inte räknas med i valutaräkningen för då blir det inflation när de används.

  Houman: OM cia hade skapat al-qaida (vilket i sig vore befängt men vi leker med tanken) så ursäktar väl inte det vad de som är med i organisationen gör?
  Om nån Säpo snubbe hade startat og hade inte det spelat någon roll, de är ju fortfarande kriminella de som är medlemmar.

  Sen tror jag inte muslimerna ska ta det så personligt, precis som du skriver var det ryssen förr, och för muslimerna är det usa och judarna, kanske hatar kineser jamaikaner?
  Det går ju som mode det där och det handlar kanske om media vad vet jag men jag tror att om man försöker se förbi religionsaspekten och inte pratar om det som ett religionsproblem utan som ett galna-idioter-som-förstör-för-alla-andra-problem kanske det vore lättare, men alla såna här artiklar där man pekar ut muslimer som offer gör ju bara att man får det att se ut som om muslimer och de puckon som får muslimer att se dåliga ut är samma sak.

  jag vet ingen svensk som är rädd för muslimer för övrigt.

  Om man tycker det har blivit mycket diskriminering av muslimer på senare tid kan det bero på att det knappt fanns muslimer här förut. Klart att inte de som är äldre förstår sig på muslimer, de lärde sig inte om islam i skolan, de har inte kännt någon muslim medans de växte upp eller nånting.

 2. Bayou skriver:

  Du är en ängel Ametist! Kolla in: http://www.mmrk.org
  och håll ögon och öron öppna för nästa Tenstaträff för mer inblick i situationen. Vi måste säga ifrån innan det blir värre!

 3. Houman Sebghati skriver:

  Bra Ametist. BBC har gjort en dokumentär om fenomenet, Den heter The power of nightmares. Blir ännu intressantare när man får reda på att kalla kriget var en bluff, designad av neokonservatister för att skrämma Yenkarna, och att CIA likväl skapade det som senare blev Al-Qaida. Men det vet ju du :)

 4. moms skriver:

  Sorligt att folk inte stannar upp och tänker för sig själva…sorgligt att många tror på det här också….sorgligt att media försöker skapa problem som egentligen inte finns…

 5. Mmm skriver:

  Dom som är med i illuminati är världens rikaste och mäktigaste människor som försöker styra hela världen…

 6. Mmm skriver:

  Illuminati styr hela media branschen dom vill vända allt mot muslimerna. Det som hände 11/9-01 har inget med muslimer att göra det är illuminati som står bakom allt. Dom vill ta bort hela mellanöstern och alla andra muslimska länderna. Illuminati är en organisation som dyrkar djävulen.

  http://www.youtube.com/watch?v=PBKDZhu-EZw kolla noga på d här klippet

 7. Niz skriver:

  Sant det du skriver, men tyvärr funkar världen så, verkar det som…
  Om det inte finns nån fiende, hur ska människor då kontrolleras?

  Kolla gärna in: http://www.youtube.com/watch?v=DF7oNGBghGE

  Ha de bra…

 8. M skriver:

  När ska vi sluta GENERALISERA människor?
  Och sluta trycka ned varanndra??När ska vi ta ett eget ansvar och inte göra och tycka som alla andra gör?
  Jag har slutat kolla på debatter och tv överhuvudtaget. Har nog aldrig känt mig mer levande efter…Wake up people!!!

 9. J skriver:

  Visst är det så… tyvärr!!!

 10. Mohamed skriver:

  Skönt att det äntligen kommer fram att det finns väldigt lite fakta om de såkallade extrema islamisterna.

  Skulle vara intressant att se hur många av de senaste årens SVT debatt program har haft temat muslimer kontra till sitt public servie uppdraget.

 11. S skriver:

  Media har tendens att blåsa upp saker och ting när det gäller minoritet grupper.

 12. Anonym skriver:

  Är du förvånad själv? Detta gäller allt som media tar upp. det handlar ofta om mindre än 1-2% som förstör för resten.

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter