december 13, 2009

Nu har jag sänt sista avsnittet av ”En kärleksattack på svensk hiuphop” för denna säsong, och det är dags för lite julvila. Som musikjournalist är det ju sed på att göra en årsbästalista såhär i slutet av året. Det här året har varit väldigt händelserikt för svensk hiphop så jag tar istället och gör en lista på händelser jag kommer minnas året 2009 med.

Minnesåret 2009:

Ken Ring säger (återigen) att han ska lägga av med musiken efter albumet ”HipHop”. Han flyttar till Kenya med sin familj och startar fotbollslaget K.R.A.C.K United.

AFC gör comeback efter ca 6 års tystnad, men lyckas endast släppa en officiell singel. Arbetet med bloggcommunityn ”Gatuplan” tar för mycket tid i anspråk.

EyeN´I gör debut som radioprogramledare på Sveriges Radio, Metropol.

Promoe lyckas bli rikskändis med folkhemsdissen ”Svennebanan”, trots att han gjort hiphop i mer än ett decennium.

Maskinen avslöjar planer på att marknadsföra  kommande plattan 2010 genom att sväva ovanför Medborgarplatsen i en zeppelinare.

Näääk råkar göra en hiphop-klassiker och boostar sin karriär genom att sitta inne ett tag.

Kartellens spelar för ett knökfullt tält på Hultsfred, men får sina pelningar i Stockholm saboterade av polisen som hotar krögare och klubbarrangörer med razzior och nedstängning.

Organismen gör en 360 graders vändning. Nu vill han heta Johan Hellqvist och rappar om livet, känslor, kärlek och ensamhet på långsamma 72 bpms-beats. I albumet ”Om gud vill och vädret tillåter” är rakbladsvassa MBMA-stilen a la ”hiphophoror” bortblåst. Orsaken är ett längre förhållande som brast.

– DN skriver om mig: ”Ametist är för svensk hiphop det Obama är för USAs politik”.

– Genren Skweee sprider sig i Sverige med namn som Mackan och Kool DJ Dust i täten.

– Natural Bond gör en reunion-spelning på Fasching i stockholm. På scen står Rusiak, Petter, EyeN´I och Pee Wee, sida vid sida igen.

J-Son beskriver sin platta ”Never Half Steppin” som innehållande kommersiella radiolåtar och klubbhits. Ett tecken på att den nya generationens svenska hiphopartister har slängt av sig ”äkthetskomplexen” och placerar sig utan hämningar i det sound som är brett och ”här och nu”.

– Kontroversernas kung Mofo toppar sin årslånga PR-kampanj med att fronta en utlottning av en natt med en tjej på en hiphop-kryssning. Media uppmärksammar och kritiserar, kryssningsbolaget nekar till all inblandning och MOFO går ”under jord”. Senare under året släpper Mofo diskret ”The persian Gold EP”. Nu satsar han på att visa sina rapskills på mer klassiska hiphop-produktioner.

– Den nya generationens svenska hiphopoartister tar ett kliv och gör officiell intåg. Mohammed Ali, Näääk, Lorentz & M.Sakarias, STOR, Pato Pooh, Maskinen och J-Son är nominerade till Grammisar, och P3-Guld.

Har jag glömt någonting?

12 | Kommentera!
, , , , , , , , , , , , , , , ,12 kommentarer


 1. Chrille skriver:

  När har hon bett honom åka till Kenya.

  Härmed anser jag att det inte är ngn ide att snacka vidare med dig. Du är ju rätt lost.

 2. hahaha skriver:

  hahaha Ametist, försvarat svensk hiphop? Försvarat kens platta? då måste hon snacka i nattmössan, för här dissar hon den och ber honom åka till Kenya. Låt henne göra 30 program om gatuhiphop, för henne är det bara fläsh. Eftersom hon vill få stämpeln som hiphopare. Men HON vet inget om gata. Det är hela hennes agenda som är smutsig. Men du är en trångsynt södermalmare som hiphop är lika med Gulan. Ametist är en skam för svensk hiphop. där med basta. hej då

 3. Chrille skriver:

  hahaha: Ametist har faktist FÖRSVARAT Ken Rings senaste platta Hip Hop i sitt program. Och hon har lyft fram undergroundrappare, och hon har stöttat sådana som Organismen. Sluta nu, du verkar generellt arg. Och du har faktist dålig koll på vad Ametist har gjort. Det har du faktist tyvärr.

  Hon har gjort flera serier i sitt program som handlar om och lyfter fram oldschool hiphop, gatan, ända bort till The Last Poets som hon gjorde ett special om, hon har gjort boom bap-specialprogram och så kallad betong hiphop-specialare.

  Dessutom är hon den ENDA som lyft fram den tidiga svenska hiphopen och dess pinjonärer som Aaron Phiri, Dele, MC II Fresh. Eller ska du dissa de här namnen nu också?

  Hon har gjort east coast OCH west Coast-hiphop special program, på Sveriges Radio! Hello! hur många gör det liksom?

  Hon har också gjort svensk reggae-specialprogram. Eller ska du säga att reggae är bling och dissa det också nu?

  Hon har faktiskt i min mening aldrig gjort skillnad på sound efter egen smak och faktiskt haft mer innehåll som är oldschool och ”gata” än bling.

  Jag måste tyvärr in och försvara henne här även fast jag inte känner henne. Bara för att jag inte gillar när folk orättvist håller på och är negativa nä du faktiskt inte har koll.

 4. hahaha skriver:

  chrille: skaffa ett cykelkörkort innan du är ute o cyklar, för du har totalt kraschat. Pajas, ametist vet inte ett skit om hiphop. inte ett jack shit. bara bullshit pop och rosa t-shirtar och lila kepsar. Dissa Ken Rings senaste skiva som är top 2 bra skivor han släppt. Hon gillar bara små fjuttig rap utan någon mening. Det är hon som gör hiphop mainstream. Hiphop ska komma från gatan, från själen inte fucking bajstexter som 90% av artisterna hon supportar. Tack vet jag 90 talet, när hip hop var hiphop i sthlm och ametist bodde i en bondhåla. hej då!

 5. Chrille skriver:

  till hahaha: Läs på din nörd! Hon har skrivit om Max Peezay i City, på bloggen på MTV OCH intervjuat honom i SR, flera ggr!!!! du är en tönt ”hahaha”

 6. tycker att du är klockren Ametist :)

 7. hahaha skriver:

  Finns du på riktigt asså. Hur kan du skriva om alla bajsartister som J-son och Lorentz men inte ens nämna Max Peezays skiva Boven i dramat, där hela konceptet var totalt nyskapande. Get a fucking life, som sagt du förstör hiphopen.

 8. S skriver:

  Varför åkte Näääk in? Såg han på Babel i Malmö i höstas, levererade as always.

 9. hahaha skriver:

  och vad fan kan du om hiphop Ametist? Det är sådana som du som förstör allt vad hiphop innebär. Du vill att hiphopen ska vara fläshigt och trendigt och bla bla bla. Hiphop är gata och det vet du inget om. Hej då

 10. Tommy skriver:

  Mofeta & Jerre

 11. Anton skriver:

  En annan från labyrint som också värd att nämnas är Aki och refräng kungen jacco får man inte glömma.

 12. Evelina skriver:

  Anton Kristiansson?

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter