mars 3, 2011

Krönika publicerad på SVT Debatts hemsida 18 februari, 2011

De iranska demonstrationerna måste vara bland de mest artiga och väluppfostrade försöken till revolution vi någonsin skådat. Det är en mycket civiliserad och välorganiserad oppositionsrörelse vi har fått se, en rörelse som inte har ropat efter blodspillan utan en som har sökt omvärldens uppmärksamhet.

Oppositionsrörelsens initiala paroll och mest använda slagord ”Where is my vote” berättar en hel del. Iraniska folket har efterfrågat demokrati, att man använt sig av engelska slagord är ingen slump. Regimskiften och revolutioner i Iran har aldrig genomförts med iraniers händer allena. Det har alltid skett med hands-on-inblandning av omvärlden, på både gott och ont. Så även denna gång vänder sig oppositionen mot omvärlden med internet och sociala medier som främsta verktyg. Den iranska oppositionsrörelsen använder sig av youtube, twitter, facebook och livebloggar i större utsträckning än någon annan frihetsrörelse i modern tid.

Vilka är de som demonstrerar på Irans gator och torg då? De är i majoritet en yngre generation iranier, män och kvinnor mellan 20 – 35 år. De som föddes runt tiden för den förra revolutionen året 1979 och de som föddes under årtiondet därpå. Individerna består till majoriteten av studenter, akademiker och konstnärer och gör sig mestadels synlig i storstäderna tillika studentstäderna Teheran och Isfahan tillexempel. Oppositionen är ännu inte organiserad utan består snarare av spridda celler som uppstår spontant. Och de efterfrågar en sekulariserad Iran där mänskliga rättigheter efterföljs och demokrati råder. De äger inga vapen och har långt till att spilla andras blod för att komma i mål. Jag har bevittnat många filmer på hur demonstranter räddar poliser ur folkmassorna, torkar svetten från deras panna och ger de vatten att dricka.

Fighten mellan den iranska regimen och den iranska oppositionen är en dålig matchning. Dessa studenter har med en regim att göra som kan liknas vid en psykopat. Den iranska regimen är den regim som just nu tvingar föräldrar till dödade demonstranter att betala en så kallad patronersättning som villkor för att få hem sina dödade söner och döttrars kroppar. Patronersättningen är en avgift som bekostar statens utgifter för kulor, verktyg och löner för polis och Bassijmilisen, samma kulor och milis som tagit livet av deras barn. Regimen är den som förbjuder dödade demonstranters familjer att hålla begravnings- och sorgeceremonier. Den är densamma som i propagandasyfte utfärdar fejkade militär-id-kort till dödade demonstranter för att skapa egna martyrer, det är samma regim som avlägsnar lik och svårt skadade från sjukhusen för att hålla antalet döda nere och samtidigt förhöra de svårt skadade under brutala former. Skadade vars familjer blir trakasserade, vars döttrar och söner kidnappas, våldtas och dödas, och vars kroppar bränns upp och dumpas i öknen. Den iranska regimen är samma regim som våren 2009 sprutade syra på demonstranterna från flygplan, och på nolltid flög in palestinska soldater för att slå på folket. Visste du detta?

Den iranska regimen har, som vilken diktatur som helst, den statliga televisionen som främsta propagandaverktyg. När demonstrationer pågår visas naturprogram, de betalar bybor i kontanter och transporterar de in till storstäderna för att de ska demonstrera mot oppositionen, bygga Potemkinkulisser och maskera verkligheten för resten av landet. Man iscensätter erkännanden i teve från låtsasdemonstranter som säger att oppositionsrörelsen egentligen är planerad av fienderna USA och England.

Irans regim är en klassisk psykopat. Alla metoder är legitima och för att bibehålla makten och religionen islam som härskande makthavare i området. Människoliv har inget värde i en psykopats värld, en psykopat har inget samvete. Just därför biter heller inte sanktioner och hot från andra stater. Befolkningen får gärna svälta, psykopaten bryr sig inte.

Detta samtidigt som omvärldens stormakter just nu är lite rädda för den Iranska regimen och bekymrar sig mest över landets kärnvapenprogram, inte ens oljan är i fokus längre.

I ett sådant här läge, i en sådan här dålig matchning, måste man beundra fighterns mod och vilja ännu mer. Jag skulle vilja att du också såg det och ger denna fighter som slår från underläge, och har endast vilja och vision som bensin, stöd, uppmärksamhet. Jag talar till dig som är redaktör, debattör, journalist, programledare, bloggare, twittrare och dig som äger ett facebookkonto. Håll inte fightern i skuggan.

0 | Kommentera!
, , , ,Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter