september 19, 2014

En kärleksattack på svensk hiphop-collage

Om en vecka är det dags för säsongstarten av landets största hiphopprogram ”En kärleksattack på svensk hiphop”. Efter 7 år i etern är det nu klart att den kommande 15:e säsongen blir den sista. Det är jag själv (i egenskap av kreativ producent och programledare) som har velat att den här säsongen ska bli den sista trots att programmet är på topp och större än någonsin. Sveriges Radio har gått med på att låta programmet somna in vid årsskiftet. Jag har förstått att det här beslutet skapar en massa känslor, frågor och en hel del, ja nästan förtvivlan, hos många (framförallt artister). Jag vill därför verkligen försöka förklara och hoppas alla förstår.

Anledningen till mitt beslut är boken jag skriver på. Många vet redan att skriver på landets första historiebok om svensk hiphop. Efter att ha jobbat med boken i ett år inser jag att det är omöjligt för mig att skriva färdigt den om jag samtidigt gör Kärleksattacken eftersom programmet helt slukar min tid och hela min tankeverksamhet. Mina ambitioner med Kärleksattacken har alltid varit skyhöga så jag andas, sover och äter Kärleksattacken, varje dag, hela tiden. Samtidigt är bokens resultat viktig, och den innebär ett enormt arbete. Risken att man missar tankebanor och vinklar är stor om man inte landar i arbetet när man skriver. Jag hoppas verkligen alla förstår hur  viktigt det är att en första historisk dokumentation över genren får full uppmärksamhet. Allt annat vore konstigt och jag tror också att alla som känner till programmet också kommer ha glädje av att boken blir bra.

Att det här blir Kärleksattackens sista säsong betyder inte att jag är klar med att göra program om svensk hiphop. Arbetet med boken är mera ett mellanspel. Jag sitter på flera programidéer men de får vänta tills jag är färdig med boken. Nu undrar nog en del varför jag inte jobbat för att en annan person ska ta över programmet istället. Anledningen är att det här är en svår genre att jobba med i Sverige idag. Hiphopen är spetsig, provocerande och obekväm så ofta för så många, alla som inte är invigda hiphoplyssnare. Risken finns att programmet utan mig i längden utvecklas till något som den inte ska vara, att den inte behandlar genren så som den är tänkt att göra. Programmets grundläggande regel är att spegla genren utan att någonsin tillåta sig eller någon annan att moderera den eller moralisera över den. Ett hiphopprogram ska göras helt efter hiphopens regler. Det kräver ett nästan dagligt arbete och aktivt engagemang, större än vad ni vet. Trycket på att moderera genren är rätt stor, hiphopen ”skräms” rätt ofta. Jag kan inte leva med risken att just Kärleksattacken börjar moderera genren.

När boken är klar vill jag göra fler program om svensk hiphop. Jag tror dock att svensk hiphop snart behöver en annan sorts behandling. Kärleksattacken har haft revanschlusten som bränsle och syftet har varit att supporta och introducera svensk hiphop för resten av Sverige. Nu har en ny generation slagit igenom och genren har blivit ett etablerat begrepp som uppmärksammas av ”alla”. Det börjar bli dags för mig att höja taket och behandla svensk hiphop med nästa nivå av musikjournalistik. Men som sagt, först måste boken bli klar.

Programmet har uppnått sitt syfte och haft betydelse för att en ny generation svensk hiphop ska slå igenom och etablera sig. De absolut flesta artister som idag är välkända namn har här gjort sina första radiointervjuer och radio-liveframträdanden, hos Kärleksattacken har flest låtar premiärspelats. Jag vill här säga att jag är väl medveten om att Kärleksattackens slut kommer betyda att en större del av svensk hiphop inte längre får utrymme i ett bredare mediaflöde. För bakom den nyligen etablerade och nya generationens hiphopartister som synts på sommarens festivalscener står faktiskt en flera hundra gånger så stor mängd artister som av olika anledningar inte får uppmärksamhet (i radio). De artisterna har alltid kunnat räkna med att Kärleksattacken orubbligt står i deras ringhörna och bereder utrymme. Efter att ha pratat med en del av dessa förstår jag att det här beslutet skapar ängslan. Jag tänker att den känslan kanske istället kan bidra till att det skapas många fler kanaler för svensk hiphop. Fler poddar, youtubeserier, att studentradios jobbar starkare med att nå ut, och ja, varför inte en alldeles egenfinanserad FM-radiokanal.

Klockan 12 idag kan du se en intervju med mig om mitt beslut i PSL på svt.se/psl och i SVT PLAY.

Inget tackbrev och ingen adjö här. Det tar vi sen. Det är en säsong kvar av programmet och de 10 avsnitten ska bli riktigt feta. Programmet sänds live varje torsdag i Metropol 93,8 kl. 17.00, och går i repris i P3 tisdagar 21.30. Säsongstart torsdag 25 september vänner. Lyssna via radio, mobilen eller datorn. Och kom och var publik när vi sänder live på torsdagarna! vi sänder från Fryshusets lobby/entré.

Kram,
Ametist

3 | Kommentera!3 kommentarer


 1. Ametist skriver:

  Hej! jag är medveten om att det skapar massa känslor det här med nedläggningen. Jag är verkligen rörd över engagemanget.
  Ps. jag sökte i min inbox på ditt namn och på upSweden som jag vet du jobbat med och hittar ett mail i min facebook från 2011 som jag missat, och absolut ingenting i min vanliga mailbox. Har du mailat SR-mailet så når det inte mig eftersom jag varit frilans i flera år nu, jag har email ametist@ametistazordegan.com som du också ser här på hemsidan. Har jag spelat de låtarna du velat tipsa om så är det ju toppen! Ha det fint.

 2. Temur Malick skriver:

  Galet, ett mycket väl genomfört arbete av dig, och du har krigat otroligt hårt för det. Jag gratulerar den utveckling och framgång du fått se med det du skapande samt säkert dig själv.

  Det är dock väldigt egoistiskt i mina ögon att låta Kärleksattacken somna in, när det finns såå många hiphoprävar, både artister, producenter, managers och f.d bolagsdrivare som kan ge programmet ett desto större lyft.

  Att inte låta någon annan komma med sin input, är som att inte låta ditt barn växa upp och skaffa en partner. Sjukt trisst att se ifrån dig, hade jag aldrig trott.

  Jag har följt dig, tipsat dig om nyheter och skickat in material över de senaste 5 åren. Aldrig har jag fått ett svar, men oftast har du använt det jag mailat dig.

  Lycka till med vad det du nu tänkt göra.

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter