december 6, 2010

En oanvändbar samlingsplatta

Ta en titt på låtlistan. Jay-Zs första samlingsplatta innehåller gigantens absolut mest folkliga och kommersiella hits. Att slänga in låtarna ”03′ Bonnie & Clyde” och ”Run This Town” på en Jay-Z-greatest hits-platta är nästan skrattretande.

Samlingen missar mycket, både Jay-Z och hans mest tillgivna publik. Den är inte en förlängning av artisten och den är inte en musikjournalistisk dokumentation av JayZ. Den är en dokumentation av de låtar som spelats mest på kommersiell radio de senaste åren. Låtar som vissa av dem var och en funkar fint på äkta hiphopskallar en kväll på krogen, men som rygg mot rygg utgör en förutsägbar och tråkig spellista som skulle kunna ha behövt varvas med Jay-Zs tidigare mer underground-hits. Plattan blir alltså rätt oanvändbar, den funkar varken som nostalgitripp eller som ett samlarobjekt, vilket är främsta syftet med greatest-hits-skivor idag.

Eller så är problemet att Jay-Z producerat för få klassiker de senaste åren som kunde ha platsat på skivan och gett lite omväxling till dessa sönderspelade låtar.

(Publicerad i Gaffa Nov, 2010)

Comments are closed.
Comments are closed.

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter