juni 20, 2010

Det har varit en spännande vecka. Min första medverkan (in ca 20 min i videon) i panelen i SVTs program ”Det kungliga bröllopet” har inneburit dels att SVT fått kommentarer, mail och telefonsamtal och dels att jag har fått hatiska rasistiska mail som jag kan räkna till över hundra stycken, samt ett telefonsamtal med hot om misshandel och mord i onsdags om jag visade mig i programmet ifråga igen. Varför? för att jag drivit med kungahuset. Jag var återigen med i programmet i tisdags och i fredags. Jag struntar i rasistiskt hat och hot, och inget av det jag sa var en överraskning för SVT, det var min roll i panelen, och dessutom med i repetitionen innan. Måste säga att väldigt många av de här mailen har bidragit med skratt på redaktionen och bland mina vänner… Vill du skratta? Här är ett av mailen:

Jag trödde inte att jag hörde rätt när du vräkte ur dig att ”alla ligger med alla i Ockelbo”. Det var det sämsta jag hört på många år, och om du trodde att det var hunor i det misstog du dig. Jag har gjort polisannmälan om kränkning av en hel ort, och vidare anmälan till Granskningsnämnden och SVT:s styrelse.

Du är en obilda, ful och anskrämligt målad kärring från främmande land, som tror att du kan kränka oss svenskar hur som helst. Vore det inte bättre att du använde burka, så att folk slipper se ditt ansikte, och sedan en tejp över din fula käft? Jag hoppas att aldrig behöva se dig i TV någon ytterligare gång. Du skall visst tyvärr medverka i kvällens program också, men inför risken att få höra mer skit ur din fula mun har jag TV-n stäng, och efter bröllopet avslutar jag mitt TV-abonnemang i protest mot att TV haft den ytterst dåliga smaken att ha en sådan som du anställd. Mina licenspengar skall inte gå till att betala sådana som du.
Utan minsta högaktning
Anders/Jan-Olof Larsson

Att skämta om kungahuset är tabu, speciellt om du inte är svensk från början. Frågan är om reaktionerna varit detsamma om Annika Lantz eller Petra Méde dragit samma skämt? Det jag läser av kommentarerna och mailen är att dessa personer vill att du ska vara ”tyst! och tacksam!”. Och när jag står och ironiserar är det ett ytterst tecken på att jag anser att arenan/landet även tillhör mig, jag tar mig friheter med min omgivning helt enkelt… Vilket blir en nagel i ögat.

Jag undrar också huruvida SVT har använt folkets licenspengar på rätt sätt om royalister och de som gillar kungahuset känner att programmet ”Det kungliga bröllopet” är något av en medlemsklubb. Speciellt när programmet är landets ENDA egentliga forum i sammanhanget. Formatet kan vara fel om andra röster, som mitt, skapar sådana starka reaktioner, varenda redaktör som läser det här förstår det. Hade formatet varit annan hade jag inte varit en ytterlighet. Dessutom hade programmet nog träffat fler tittare… senaste undersökningen som Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier (FSI) gjort visar att för femton år sedan ansåg 70 procent av svenska folket att det var bra med, en i mina ögon fullständigt bisarr,  institution som monarki mot 46 procent i dag.

Det var det, nu är det sagt, nu kör vi vidare.

8 | Kommentera!
, ,8 kommentarer


 1. Ella skriver:

  löjligt! klart man ska kunna skämta om kungahuset och det har absolut ingen betydelse om man är ”svensk” eller inte. du är grym ametist!

 2. Barbara skriver:

  Man baxnar…men vad kan man säga om folk som ”säger upp sitt tv-abonnemang” …samma folk som garvar häcken av sig åt när Petra o tjejerna ”roastar” varandra på Berns genom att kalla varandra feta, fittor och horor. Och så lite N -word. Då är det kul

 3. Ametist skriver:

  DJ Inca, tack så mycket för din support. Det tas inte för givet.

 4. Ametist skriver:

  Åh Martin, tack så hemskt mycket för dina fina ord… du ska veta att det värmer. Tack

 5. Kate skriver:

  Bra inlägg!
  Får man fråga om du är iransk royalist?
  Många av de iranier som är i Sverige har oftast nån form av politisk bakgrund.

  Det vore skumt om du är emot monarkin i Sverige, men är för shahen i Iran.

 6. Martin skriver:

  Snälla, underbara Ametist ta inte åt dig! Bry dig inte, de är idioter! Jag tycker att du är en jätte duktig journalist och följer allt du gör! Nu ska jag titta på klippet och skratta gott åt dina skämt!

 7. DJ Inca skriver:

  Vet ju inte om man ska skratta eller gråta, vilka IQ befriade människor det finns i vårt land (och då menar jag självklart Anders/Jan-Olof!)

  Fortsätt göra det du gör, för du är grym!

 8. Hej! skriver:

  Bra inlägg!
  Får man fråga om du är iransk royalist?
  Många av de iranier som är i Sverige har oftast nån form av politisk bakgrund.

  Det vore skumt om du är emot monarkin i Sverige, men är för shahen i Iran.

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter