december 8, 2009
Foto: Erik Svensson (Erik By Erik)

Foto: Erik Svensson (Erik By Erik)

Jag saknar Henok Achido bland årets nomineringar till P3-Guld och Grammis 2010. Jag är dels rätt imponerad av att den nya generationen fått ta stor plats inom nomineringarna till båda priserna. Men jag är  förvånad över Henoks frånvaro.

Jag vet att album som släpps i början av året tenderar att komma i skuggan av de album som släpps under årets senare hälft då dessa nomineringar kommer till. Men med tanke på den höga kvalité Henok Achidos album ”Almaz Charmin Child” håller borde detta inte vara möjligt i just det här fallet.

Ja, jag vet, smaken är som baken. Och kanske är det just det som är grejen i det här fallet. Tittar man närmare på nomineringarna slår det en att det kan finnas vissa aspekter som lättare går hem hos jurygrupperna… att det rappas på svenska först och främst. Inga konstigheter egentligen kanske. Jag menar, klart att rap på svenska bättre träffar gemene lyssnaren här hemma. De gånger det inte rappas på svenska drar soundet antingen åt pop-rock (Swingfly), eller åt ett kommersiellt och klubbigt sound (J-Son). Det ligger ingen värdering i denna tappra analys. Bara en vilja att försöka förklara det oförklarliga.

För mig är Henoks platta definitivt en av årets bästa. Albumet, som fick bl.a helsidor och SVD och DN och topp-recensioner av musikjournalister landet runt, innehåller enbart produktioner i hög kvalité och fantasifulla samplingar. Den är märkbart välplanerad, med ett enhetligt genomgående sound. Plattan är ”rund”, vilket innebär att den har en början och ett slut. Dessutom toppas spåren med personliga och rätt intima låttexter och kompetent rap. Den som lyssnar på rapen vet att Henok just nu är en av våra absolut bästa MC’s som varierar och leker med sitt flow och snarare dribblar med beatet än ligger på det. Dessutom har låtar från plattan visat sig ha hit-faktorn och rullat frekvent i radio och musik-kanaler, Henok har uppträtt i otaligasvenska TV-program, som förband till kommersiella amerikanska akter och på Hultsfred.

Kan det vara så att Henok drabbats av Svennebanan-syndromet? Det hänvisar till att Promoe gjorde hiphop i mer än ett deccenium men inte blev rikskändis förrän techno-rap-låten ”Svennebanan” släpptes.

Henok Achido rappar på engelska. Plattan ”Almaz Charmin Child´s” sound är dramatiskt, lite mörkare och ”tyngre”, melankolisk och ”går i moll”.

Kan det vara så att viss hiphop inte passar Folkhemmet oberoende av dess kvalité? Vad bör anpassas isåfall? bör artister kompromissa med sina preferenser och anpassa sitt sound så det passar öronen bättre, eller borde öronen skolas i hiphop? eller är det kanske dött lopp?

Fly Fresh

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

No Rest For The Wicked

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Pusher

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ibland ska man se till att säga sitt. Nu är det ett sådant läge. Kommentera!

17 | Kommentera!
, , ,17 kommentarer


 1. Kristian skriver:

  Helt sjukt grym platta
  High On Life säger jag bara

 2. Alex skriver:

  Jag tycker att Henoks skiva verkligen sög stenhårt, platta digitala beats och en statisk rappare med dåligt flow över det, nej tack, bra att han inte blev nominerad.

 3. Sadiiq skriver:

  Asså jag e från kristianstad och här pumpas henok in o ut i och med att han e här ifrån och herreguuud vrf e han inte nominerad ????, hur i helvete kan lorentz o m.sakarias bli nominerade före honom, dem ända som förtjänar att vinna om henok inte e med e Mohammed Ali för det också hiphop ! men om henok hade varit med lätt henok för han e den enda rapparen som verkligen leker o utnyttjar beatet o flowmässigt

  One L /Sadiiq från How Much Klicken

  http://www.myspace.com/howmuch044

 4. Salomon skriver:

  Sant! Henok gjorde en Fett bra platta. Löjligt att han inte nominerats. Dessutom, som du nämnde, har många av hans låtar spelats flitigt på både radio och TV (om det nu är ett måste).

 5. John skriver:

  Jag blir helt jävla ställd. förstår inte alls sammanhanget eller tanken bakom nomineringarna. henok är flera divisioner högre än alla nominerade, med undantag för promoe, som för övrigt inte bör nämnas som skapare av svennebanan, utan som den excellenta musikern han är..

 6. Piteå skriver:

  Håller med att han borde blivit nominierad. Skivan är top notch, hoppas den slår utomlands. US and A, inom en snar framtid?

 7. O-Diggity skriver:

  Word, han borde lätt ha blivit nominerad! Avgå alla!

 8. Sam-E's mun. skriver:

  Jag tycker det är sjukt att inte K-One blev nominerad. Kollar bara på den här filmen, (stycket borttaget av admin).

  http://www.youtube.com/watch?v=puGnQIDpXAY

  Mvh.

  Sam-E’s mun.

 9. Pelu skriver:

  håller med !

 10. Al Azif skriver:

  Jag håller med dig om att Henok förtjänade en nominering. En annan som jag definitivt tycker skulle ha fått en nominering är Stor.

 11. HZA skriver:

  Henok förtjänar definitivt mer uppmärksamhet! Spread the word, Henok is the man.

 12. Chrille skriver:

  Jag är ingen ”Henok-fan”, men jag hör att det här är en suverän platta som åtminstone förtjänar en nominering.

  Man skulle vilja titta närmare på de här som sitter i såna här jurys. Vilka är dom egentligen? vad har de för referenser???

 13. whosa skriver:

  Håller med dig helt och hållet. Det är faktiskt snudd på skandal att han inte är nominerad!

 14. Marcus skriver:

  Mm skandalöst…

 15. N skriver:

  Henok borde vara nominerad! Hans album är det bästa albumet inom svensk hiphop!!

 16. Chriss's skriver:

  Håller stenhårt med.

 17. ERIK BY ERIK skriver:

  Du är inte ensam! Henok är den (enligt mig då) självklara grammis-vinnaren! För att inte tala om p3Guld!
  No rest fo the wicked!

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter