oktober 25, 2009

2e989e1093ad132e3f0209e8d2c521

Doktor Död var fokusgäst i mitt program för en vecka sedan. Han är en ung och duktig rappare med ett flow likt tidigare MBMA-rapparen Pst-Q. Inte konstigt eftersom Pst-Q faktist är hans största inspirationskälla och idol.

Doktor Död är rätt ung i rapgamet och kommer kanske att gå vidare och framöver skapa mer av en egen stil och utveckla sitt artisteri. Men just nu kännetecknas han av en underliggande melankoli, rätt ambitiösa rhymes och rak rap. Hans låtar känns genomarbetade och han kör på rätt spartanska boom bap-beats, enligt honom själv för att fokus ska ligga på rapen. Doktor Död berättade att han gillar att leka med orden och att han är noga med att aldrig använda samma begrepp två gånger. Vem vet, kanske hade han i en annan tid, och med fler år på nacken till och med platsat i en version av MBMA.

Doktor Död valde att outa att han är bög för ett halvår sen. Han gjorde det genom att berätta om sin läggning i några nya låtar. Jag loggade in och ut på Sveriges största hiphopcommunity Whoa veckorna därpå för att se hur hans fans reagerar. Men reaktionerna uteblev förutom något konstaterande här och där om att ”aha, är du gay mannen?”, och fokus låg istället på hans rap och musik i de långa diskussions-trådarna.

Hiphopskallar kallar honom ”äkta” och många säger att hans framtoning och stil är en anledning till att reaktionerna kring hans läggning varit obefintliga. Kanske är det så, och det kan mycket väl vara så att hans rapskills faktist snor fokus, det går liksom inte att förneka honom… Eller kanske är toleransen helt enkelt en generationssak hand i hand med den övriga samhällsutvecklingen. Hursomhelst har Doktor Död har slagit hål på hiphop som homofobisk.

Han är en frisk fläkt…det hela är väldigt tillfredsställande. Nu hoppas jag att fler rappare vågar komma ut.

Lyssna på hans låtar nedan där han berättar att han är gay, släpper loss sin frustration, och går loss på böghatare.

Doktor Död – Självbetitlad:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Doktor Död- Doktor Död:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Doktor Död – Bögljud:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kolla på bilder och lyssna på när han pratar med mig genom att klicka här.

12 | Kommentera!12 kommentarer


 1. Anna-Lena Perpåls skriver:

  Jag diggar dig!
  Undrar vart du tagit vägen nu?!?
  Vill höra mera av dig!

 2. Krilleboy skriver:

  Shu:

  Att ta bort hatinlägg mot bögar är att följa lagen och sunt förnuft, inte att vara diktator.

 3. Karim skriver:

  Klockrent med rappare som bryter barriärer och jag kan inte annat än att supporta. Vi var redan ute 2001 med sveriges första öppet homosexuella rappare på låten ”Klockan tickar på” när jag proddade ihop albumet ”Dolt under ytan” med Highlife. Men ibland kommer inte allt nytt och provokativt fram i rampljuset, utan vissa saker får inte den plats det förtjänar i etern. Rätt mökigt att det tagit åtta år till innan nästa gay rappare vågar sig fram i ljuset… /Karim

 4. Antikrist skriver:

  Jag tycker inte att det är kopierat, mer ett försök att ta tillbaka lite äldre grejer i ett hiphopklimat som alltmer färgas av synthar och meningslös swagger. Jag gillart!

 5. Emil skriver:

  Det är pinsamt när hatare säger ”han har en kopierad rapstil”. Som om man kan ha ensamrätt på en stil. Hur fan ska musik utvecklas om man inte får ta något man gillar och göra sin egen vinkling på det?

 6. Oskar Andersson skriver:

  Asså det här vad det sämsta jag hört 100% kopierad rap stil tycker det är ganska tråkigt att sånt här lyfts fram, när rapparen i fråga inte ens har utvecklat en egen stil , varför lyfta fram en artist(?) utan personlighet eller
  egen touch? Är det inte ett stort hån mot artister som hållt på ett tag
  som gör deras grej och inte nån annans.

  Den här killen är inte ens torr bakom öronen, han kan knappt rappa i takt, hela versen är inspelad med luckor vilket hörs både i mixningen och på det amatörmässiga sättet han har ”täckt” luckorna.

  Jag tror säkert han en dag kommer blir duktig, längre fram och jag kan ärligt säga att jag hoppas att han blir det, men det här är fan dagis nivå,
  om han vill skriva roliga ordvitsar så finns det insändare i aftonbladet och andra tidningar som har en ”roliga sidorna del” för sättet han gör dem på är helt oorginellt och känns väldigt 99 (och då menar jag inte på ett bra sätt)

  Känns som om man skiter i om han e homosexuell eller inte
  han suger kuk i vilket fall som hellst………(döktor död du kan få använda den om du vill)

  Ametist du äger annars!!

  PEACE

  OSKAR!!

 7. shuu skriver:

  whoa tar ju bort alla böghatar kommentarer, diktator fasoner!

 8. Moonsplash skriver:

  kul blogg, intressant läsning

 9. Grannen skriver:

  Jag tycker han är GRYM! punkt

 10. Puma Silverback skriver:

  Yeah, han hade madskills på rapen! So what om han är bög, vem fan bryr sig om hans läggning? Hans liv = hans lycka, inget mer att säga om det nånstans. Kör på Doktor Död, you´re keepin´ it real mane!

  -1-

 11. leon skriver:

  Det här är så kopierad rapstil så det blir tråkigt att höra. Äkta bög kanske, men äkta hiphop ehhh nä. Och sen att han ska uppmärksammas för att han är bög??? Jag skiter i folks läggningar, lägg fokusen på musiken och inte på hypen runt artisten. Men jag vill tilläga att det är starkt gjort av killen som kommer ut med det här. Frågan är hur accepterat det blir. Och ifall han kommer att få uppmärksamheten som bögrapparen för läggingen eller för hans skrivande.

 12. are skriver:

  riks KNAS. den enstaka personen som sagt att detta är äkta får ju ta o skjute sig själv :)

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter