januari 3, 2012

(Publicerad i Göteborgs Posten 26 maj 2011)

Gissa vem som är tillbaka i Europa? Rakim, en av tidernas bästa rappare gör sin första klubbspelning i Sverige på torsdagskvällen på Pusterviksklubben Scratch.

Rakim började bygga på sin legendstatus året 1987 då han och Eric B släppte debutalbumet Paid In Full. Duon Eric B & Rakim ansågs under 80- och 90-talet vara en av hiphopens främsta representanter för genren. Under sin karriär levererade de en del av hiphopens mest innovativa hiphopalster varav vissa senare ansetts vara några av de mest inflytelserika och klassiska låtarna för genren. Däribland kan Dont Sweat The Technique nämnas som fortfarande i dag ständigt spelas av svenska hiphop-DJ’s. Efter att duon splittrades i början av 90-talet har Rakim släppt flertalet soloalbum, framträtt som gästartist på spår med bland andra Kanye West, och uppträtt på festivaler runtom i Europa.

Rakim är än i dag känd för att vara en sofistikerad rapmaskin. Hans stil och rapfärdigheter är fortfarande den som flest rappare hyllar och vill kunna uppnå. Rakim har således varit stilbildande för nästa generations rappare. Storheter som Nas och Jay-Z har uttryckligen sagt att Rakim är deras största förebild medan andra har gjort rena hyllningslåtar till honom, däribland Tupac och Eminem.

Nu är storheten alltså i lilla Sverige för en natt. Om jag får välja ska Rakim öppna spelningen med Guess Who’s Back, skapa klimax med Follow The Leader när han är som mest uppvärmd, och avsluta med att sätta eld på sin mikrofon till låten When I B On Tha Mic. Kolla upp musikvideon till det sistnämnda så förstår du varför. Så snyggt!

0 | Kommentera!
, , , ,Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter