december 31, 2010
Tar en pressbild på Evolutions releasefest

Tar en pressbild på Evolutions releasefest

… du har varit fantastisk. Mitt största tack det här året går till Salla, Masse och Chepe i The Salazar Brothers för deras samarbete med vår samlingsalbum Evolution. Det känns otroligt att dessa legender ville jobba med mig med detta och resultatet nu 1,5 år efter start blev över förväntan, vi låg på sjunde plats på svenska albumtopplistan, och responsen har varit helt fantastiskt som du kan se här exempelvis i vår resultatlista. Vi ses på Sverige-turnén våren 2011!

Programmet då? ”En kärleksattack på svensk hiphop” har ökat antalet lyssnare, feedback, och antalet webbesökare på hemsidan även denna säsong. Programmet har återigen denna säsong flest webbesök av alla program på kanalen. Nytt för denna säsong är ökat antal lyssnare från övriga landet. Mail kommer från Sundsvall, Umeå, Göteborg… you name it. Jag spelar fortfarande endast svensk hiphop, men satsar ännu mera på att premiärspela ny musik för att erbjuda lyssnaren koll på det senaste inom arenan. Under denna säsong (säsong 8) som bestått av 18 avsnitt har 37 låtar premiärspelats. Och här vill jag rikta ett stort tack till artisterna för att de låter sin musik spelas hos mig för första gången, och ni som vill vara med i studion varje fredag.

(Bilder från säsongsavslutningen för programmet i år)

Programmets form har också utvecklats, från att ha fasta diskussionsämnen och en fokusgäst per program, till ca 5 fokusgäster och spontana diskussioner och tankar som luftas. Många av snacken utgår från det gästerna vill ta upp rörande musik/artister/hiphop. Det har betytt en fantastisk energi i programmet! och mycket saker som sägs, som i sin tur skapar många reaktioner från lyssnare. Dessutom får mer livespelningar och liverap plats i varje program… ”En kärleksattack på svensk hiphop” har blivit en agitator och nav för svensk hiphop.

Hösten/vintern 2010 mest önskade svenska hiphoplåt visade sig bli: Highwon – ”Från Hjärtat”. Bubblaren HT blev låten ”Din Mamma” – Ted och VT Vifta Med Händerna – Toffer.

Minnesvärt 2010:  Skåne gjorde sig påmind detta år med fler aktörer och ny musik än nånsin från området, ett nytt hiphopkollektiv vid namn DBS (Det Blå Skåpet) bildades med Organismen och Öris som skapare, Mofeta började ge ut musk utan Jerre, battlekulturen etablerade sig åter i Sverige med riksomfattande battlevenenemang som Ozone-battles, PstQ verkar göra åter inträde på arenan 2011, Sherlock återförenades i en spelning med alla fyra medlemmar närvarande och det ryktas om ny platta, vi bekantade oss med ännu en mycket hårt arbetande svensk artist Rebstar som gav ut musik i samarbete med bland andra Trey Songs och Ray J, Allyawan gjorde det omöjliga och steppade upp sin rap ännu mer när vi inte trodde det var möjligt med mer, Critical visade att hiphopen är det hårdast arbetande genren som fortfarande ”gör det själv”, rap tog klivet in i det bortre mest svåråtkomliga rummet i det svenska folkhemmet i och med Petters medverkan i tv-programmet ”Så Mycket Bättre”, Paragon bytte namn och släppte ”I Simon Tid” under sitt eget namn Simon Emanuel, Labyrint blev ännu större, Highwon återförenades i ljuv musik, svenska kulturjournalister visade prov på sin elitism, klappade massan på huvudet och sågade ett av landets bästa liveband Hoffmaestro, Yes! lade ner  sin klubbverksamhet på Mosebacke, Näääk hittade in i svenska folkets hjärtan och blev ”Veckans Babe” i Metro, och svensk hiphop visade sig vara snabbare än CNN och fortfarande gatans röst med låten ”Det Nya Sverige” – Ayla, HighWon & I-Smile som svar på SDs ingång i Riksdagen. Och jag själv blev avstängd från mitt jobb på SR ett tag för min medverkan i anti-SD-filmen ”Osvenskt”.

Min årsbästalista över svenska album 2010 följer här:

1. Zacke – Visst Ãr Det Vackert
2. PH3 – Löser Ett Fall
3. Carlito – Guldburen
4. Supersci – Timelines
5. Trainspotters – Dirty North
6. Stockholmssyndromet – ETTFYRANANSTANS
7. ProfessorP & DjAkilles – Maintain EP
8. Petter – Räddare i Nöden
9. Öris och Ågren – Högt i Tak
10. Houman Sebghati – Alkemisten

Jag har på de senaste 3 åren och ser att det kommande halvåret 2011 är det absolut mest trafikerade vad gäller svenska hiphopsläpp. Året 2011 visar sig bli något av ett monster med väntande releaser med bland andra Looptroop Rockers, Kartellen, Medina, Adam Tensta, Kartellen, Ken Ring, Mohammed Ali, Stor, Näääk, Nimo Cheebs, Petter, Simon Emanuel, Ison & Fille, Labyrint, Lazee, Pato Pooh, Timbuktu, Lazee, Labyrint, Stockholmssyndromet, Ken Ring m.fl.

Nytt för nästa säsong av ”En kärleksattack på svensk hiphop”? Mot nya höjder! Vi kommer införa en VIP-telefon. En telefon vars nummer svensk hiphops aktörer kommer att kunna ringa till närsomhelst under livesändningarna för att tycka till, uppmärksamma egna nyheter och släpp, eller bara säga hej. Tack till Petter för den här idén! Jag vill tacka Sveriges största hiphopcommunity Whoa.nu och nordens största hiphopmagasin Kingsize Magazine för att de bereder utrymme för det som sker i programmet. Stort tack till min nyfunne producent Henrik EyeN´I Blomqvist som är ovärderlig!

Mitt program är tillbaka efter julvilan den 14 januari. Sändingstid live: fredagar 15 – 17. Med ny bättre repristid: söndagar 15 – 17. Du kan gå in på programmets hemsida för att lyssna igen på de program du missat och se fler bilder. Och gå med i programmets facebooksida som är interaktiv under livesändningarna.

Cheers!

2 | Kommentera!2 kommentarer


  1. Jak skriver:

    Tycker du att Ken är så viktig att du nämner honom två gånger?

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Magnus Löfström. Magnus Löfström said: RT @ametistametist: Bättre sent än aldrig! Jag sammanfattar året 2010, årsbästalista, och ser fram emot 2011… http://fb.me/yPGsYVYN […]

Lämna en kommentar
Vill du visa en profilbild bredvid din kommentar? Registrera en Gravatar!

Om Ametist

Ametist är musikjournalist.

Mail: ametist@ametistazordegan.com
Twitter: twitter.com/AmetistAmetist
Instagram: instagram.com/ametistametist

Läs mer om mig här.


Senaste bilden på Ametist Instagram

Följ mig på Instagram


Ametists senaste tweet

Följ mig på Twitter